Rómovia z osady sa začali sťahovať do nových bytov

20.05.2010 Prešov

Kapušany 20. mája (TASR) – Obec Kapušany v okrese Prešov vybudovala pre obyvateľov rómskej osady desať nových bytov nižšieho štandardu, do ktorých sa postupne presťahuje 58 obyvateľov.
Chatrče, v ktorých doteraz Rómovia bývali, zbúrajú.
Na slávnostnom odovzdávaní bytov, do ktorých sa dnes nasťahujú prvé dve rodiny, sa zúčastnil aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ľudovít Galbavý a štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva SR Vladimír Palša.
\"Bývanie, vzdelávanie a zamestnávanie sú základné priority v procese začleňovania sa rómskej komunity do spoločnosti. Mám za to, že Kapušany by mohli byť dobrým príkladom pre ostatné obce, pretože aj tu sa ukazuje, že ak má obec záujem, tak sa tento problém riešiť dá, \" povedal pre TASR Galbavý.
Podľa starostu Kapušian Jozefa Pribulu, Rómovia doposiaľ žili v chatrčiach na ulici Pri trati, ktoré viackrát poškodili povodne. Z tohto dôvodu sa obec v roku 2005 začala zaoberať myšlienkou výstavby nových bytov nižšieho štandardu priamo v susedstve osady. Projektová dokumentácia bola vypracovaná v roku 2007 a s výstavbou sa začalo 1. júna 2009.
Celkové náklady na tento projekt sa pohybujú vo výške približne 227.000 eur, pričom Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR poskytlo 167.000 eur, z obecného rozpočtu vyčlenili v rámci spoluúčasti 11.000 eur a sumou 15.000 eur prispel Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ďalšie náklady spojené s výstavbou predstavuje hodnota prác, ktoré vykonali budúci obyvatelia bytov pri budovaní základov a inžinierskych sietí.
\"Na mieste, kde stoja momentálne chalupy, po ich zbúraní sa tento priestor zavozí hlinou a vytvorí sa protipovodňový val, čím sa v prípade povodní zabráni úniku vody z miestneho potoka do záhrad, obydlí našich občanov, ktorí bývajú v tejto lokalite, \" vysvetlil Pribula.
Pôvodne obec uvažovala o výstavbe murovaných príbytkov, neskôr sa však rozhodla pre byty kontajnerového typu, pričom na ne umiestnili sedlové strechy. Plocha jedného bytu bude takmer 57 metrov štvorcových, bude mať tri izby, kuchyňu a kúpeľňu a vykurovanie bude na tuhé palivo.
 

Vyberte región

mark